Njerëzit që punojnë turni i tretë janë më të rrezikuar për të pasur sëmundje të zemrës

Puna në turnin e tretë, pra gjatë natës është lidhur me një gamë të gjerë të problemeve shëndetësore duke përfshirë problemet gastrointestinale dhe tretëse, pagjumësinë, obezitetin, depresionin, presionin e lartë të gjakut, sëmundjet kardiovaskulare si dhe disa lloje të kancerit. Një studim i ri i botuar në European Heart Journal ka zbuluar gjithashtu se njerëzit që punojnë në turnin e natës janë në rrezik të shtuar për të zhvilluar një ritëm të parregullt dhe shpesh jonormalisht të shpejtë të zemrës të quajtur fibrilacion atrial (AF), si dhe sëmundje të zemrës. Ky rrezik është edhe më i lartë për gratë dhe njerëzit që nuk ushtrojnë rregullisht.


Përveç kësaj, studiuesit zbuluan se sa më gjatë dhe më shpesh që njerëzit punonin natën gjatë jetës së tyre, aq më i madh ishte rreziku i tyre i fibrilacionit atrial. Sidoqoftë, puna në turnin e natës nuk ishte e lidhur me goditje në tru ose dështim të zemrës, thanë autorët.

Ulni frekuencën dhe kohëzgjatjen e punës gjatë turnit të natës.

Puna me turne i referohet një orari pune që ndryshon nga orët standarde të punës gjatë ditës (d.m.th., 7 e mëngjesit deri në 6 pasdite). Për të studiuar lidhjen midis turnit të natës dhe fibrilacionit atrial, studiuesit përdorën të dhëna nga mbi 283,600 njerëz në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar dhe u zbulua se: Njerëzit që aktualisht punojnë turnet e natës në baza të zakonshme ose të përhershme kishin një rrezik prej 12% të rritur nga AF në krahasim me ata që punonin vetëm gjatë ditës.

Për ata që punonin prej vites në turnin e natës, rreziku i AF u rrit në 18% pas dhjetë ose më shumë vitesh. Njerëzit që punonin mesatarisht nga tre deri në tetë turne nate në muaj për dhjetë vjet ose më shumë kishin 22% rritje të rrezikut të AF në krahasim me të tjerët. Gratë ishin më të ndjeshme ndaj AF sesa burrat kur punonin turnet e natës për më shumë se dhjetë vjet.


Njerëzit që raportojnë një sasi ideale të aktivitetit fizik prej 150 minutash në javë ose më shumë kishin një rrezik më të ulët të AF sesa ata me aktivitet fizik jo ideal kur ishin të ekspozuar turnit të natës. Bazuar në rezultatet e studimit, studiuesit sugjeruan që zvogëlimi i frekuencës dhe kohëzgjatjes së punës së ndërrimit të natës mund të jetë i dobishëm për shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut.Si të zvogëloni efektet e punës gjatë turnit të natës

Është mirë që të zgjidhni orët standarde të punës gjatë ditës. Por nëse nuk keni zgjedhjen, duhet të përfshini një dietë të ekuilibruar (koha është shumë e rëndësishme), stërvitja e rregullt dhe gjumi adekuat mund të ndihmojnë ndjeshëm në zvogëlimin e rreziqeve shëndetësore të turnit të natës.Puna deri vonë natën gjithashtu mund të rezultojë në Çrregullim të Gjumit në Punë të Zhvendosur (SËSD), i cili karakterizohet nga acarim, temperament të shkurtër, rënie flokësh, mungesë përqendrimi, model i shqetësuar i gjumit, marramendje dhe dhimbje koke.

Trupi ynë thahet kur punojmë deri vonë. Ekspertët e Ayurveda sugjerojnë të pini një lugë çaji ghee para se të dilni në punë gjatë natës për të balancuar këtë thatësi.Rënia e flokëve është një nga simptomat e SËSD. Për të luftuar këtë efekt, aplikoni dhe masazhoni vajin e flokëve rregullisht në lëkurën e kokës dhe gjatësinë e flokëve tuaj. Marrja e një terapie me avull ose masazh të trupit një herë në javë mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve të trupit dhe të nxisë qarkullimin e gjakut. Ju gjithashtu mund të praktikoni meditim dhe joga për përqendrim më të mirë.