Jeta “ferr” për të pavaksinuarit nga covid/ Greqia publikon masat kufizuese ,ja si do të funksionojë jeta pas gushtit

Një paketë masash kufizuese në lidhje me qytetarët e pavaksinuar do të zbatohet nga vjeshta e ardhshme në shtetin grek. Lajmin e bëri të ditur ministri grek i Shëndetësisë, teksa prezantoi vetë masat e reja që priten të ndërmerren.

Ne po flasim për një pandemi të të pavaksinuarve”, theksoi Ministri i Shëndetësisë Vassilis Kikilias dhe theksoi: “Më shumë se 90% e pacientëve në ICU janë të pavaksinuar “, një frazë që ai e përsëriti dy herë.


Masat që do të zbatohen:
1. Pezullimi i punës nga 1 shtatori për personelin e spitalit që nuk është vaksinuar ose kanë certifikatë mjekësore. Vaksinimi i detyrueshëm zbatohet për mjekët dhe farmacistët privatë, tha Ministri i Shëndetësisë duke shpjeguar se gjobat dhe sanksionet për personat e palidhur

2. Nga 13/9 punonjësit e pavaksinuar në sektorin publik dhe privat duhet të bëjnë një test laboratorik çdo javë, me 10 euro kostoja

3. Dy teste të detyrueshme në javë për mësuesit e pavaksinuar, nga 13 shtatori . Testet falas do t’u jepen vetëm studentëve. Edukatorët dhe akademikët e vaksinuar, ata që punojnë në turizëm, hotelieri, televizion, film, teatër, muzikë dhe vallëzim do të bëjnë dy teste në javë.
Vendet e punës, argëtimi, kultura, sporti tani do të funksionojnë me rregulla të reja për të vaksinuarit dhe jo të vaksinuarit, njoftoi z. Kikilias. Për hyrje të brendshme do të jetë e nevojshme për testin e pavaksinuar të antigjenit ose molekular, certifikatën e sëmundjes ose vaksinimin për të vaksinuarit. Çmimi i testeve, shtoi ai, do të jetë 10 euro. Sa i përket studentëve, dy vetë-teste do të jenë të detyrueshme, ndërsa testi do të jetë i nevojshëm për udhëtarët në mënyrë që të udhëtojnë.


4. Të pavaksinuarit nuk do të kenë mundësi të hyjnë në strukturat publike për të marrë një test falas Covid para se të udhëtoni .

5. Në të gjitha vendet e tjera të punës të mbyllura , punëdhënësi me ligj ka të drejtë të dijë se cilët nga punonjësit janë të vaksinuar

6. Përdorimi i maskës në të gjitha ambientet e jashtme ku ka tubime.

Sanksionet e mosrespektimit të këtyre masave janë pezullimi i punës për punonjësit, heqja e të drejtës për të ndjekur shkollën për studentët, si dhe ndalimi i udhëtimit për udhëtarët.