10 arsye të forta pse të rinjtë nuk duan një jetë tradicionale familjare…

Jo të gjithë e zgjedhin beqarin sepse e duan, por sepse nuk gjejnë dot partnerin ideal. Rreth 85 për qind e beqarëve duan një familje në një moment, por ata nuk duan të martohen vetëm sepse shoqëria e dikton atë. Në 30 vitet e fundit, vlerat familjare kanë ndryshuar: të rinjtë nuk duan të martohen ose të kenë fëmijë, dhe ka gjithnjë e më shumë njerëz që pëlqejnë të jetojnë vetëm, këtu janë faktorët që kanë çuar në ndryshime familjare.

1. Sa më të arsimuar të jenë njerëzit, aq më i ulët është lindshmëria

Njerëzit fillojnë të mendojnë për fëmijën e tyre të parë shumë më vonë se paraardhësit e tyre. Kjo tendencë është më e theksuar në vendet e zhvilluara. Mosha mesatare kur gratë vendosin të bëhen nëna është nga 30 deri në 34 vjeç. Numri i grave që nuk u bënë nëna nga mosha 40 deri në 44 vjeç u dyfishua, po ashtu edhe numri i personave që vendosën të mos kishin fare fëmijë.

Në vendet në zhvillim, niveli i lindjeve ka rënë në vitet ’60, një grua mesatare lindi rreth gjashtë fëmijë, tani është rreth katër, dhe në disa rajone jo më shumë se dy.

2. Sistemi i vjetër i punës


Vit pas viti, gjithnjë e më shumë kompani kuptojnë se punonjësit nuk mund të jenë produktivë për tetë orë pesë ditë në javë. Prandaj, punëdhënësit po eksperimentojnë me oraret e biznesit. Njëra prej tyre është një javë katër orëshe me vetëm pesë orë pune në ditë.

Por, pavarësisht përparimit teknologjik dhe perspektivës për të shpenzuar më pak kohë në punë, njerëzit punojnë më shumë se sa është “përcaktuar”. 73 përqind punojnë më shumë se 40 orë në javë dhe 25 përqind më shumë se 50 orë. Në shumë vende, puna e punës është një fenomen normal, i cili, natyrisht, nuk është një faktor pozitiv kur bëhet fjalë për krijimin e një familjeje dhe për të pasur fëmijë.

3. Të ardhura të ulëta

Pavarësisht nga fakti se shumica e njerëzve punojnë më shumë se normalisht, nivelet e të ardhurave kanë rënë ndjeshëm gjatë 30 viteve të fundit. Që nga momenti kur një diplomë fakulteti pushoi së qeni një gjë e rrallë dhe kërkesat e punëdhënësit u bënë më të rrepta, gjetja e një pune të mirë dhe një pune në përgjithësi u bë një sfidë e vërtetë dhe një burim i vazhdueshëm stresi, shkruan albeu.com. Kjo situatë ekonomike ngre pyetjen familja apo karriera? Në botën moderne, është bërë pothuajse e pamundur të kesh të dyja.


4. Dëshira për të provuar gjithçka

Më parë, brezat e rinj i shikonin të moshuarit dhe donin të mësonin nga përvojat e tyre, por tani situata është përmbysur: 30-vjeçarët ndjekin atë që po bëjnë 20-vjeçarët dhe duan të bëjnë të njëjtën gjë. Jeta e pavarur është bërë më e thjeshtë dhe më fitimprurëse, dhe ka më shumë mundësi për të gjetur veten në botë dhe për të parë vetëm interesat tuaja. Shkencëtarët socialë amerikanë kryen kërkime që treguan se burrat nuk janë gati të kenë një fëmijë nëse kjo do t’u shkaktojë problem për hobi ose interesat e tyre ose nëse do t’u duhet të sakrifikojnë aftësinë për të udhëtuar. Gratë kanë një këndvështrim të ngjashëm, por përpiqen të mos ua tregojnë burrave sepse kanë frikë nga dënimi publik.

5. Pritshmëri të larta për një partner

Jo të gjithë zgjedhin një jetë beqare sepse e duan, por shpesh sepse nuk mund të gjejnë një partner ideal. Sipas studimit, 85 për qind e beqarëve të moshës 18 deri në 34 vjeç kanë dashur një familje në një moment, por ata nuk duan të martohen vetëm sepse shoqëria e dikton. Edhe para se të gjejnë partnerin e tyre ideal, këta njerëz janë mirë që të jenë beqarë në vend të lidhjes derisa të gjejnë një alternativë më të mirë.Për ata që janë tashmë në një lidhje, duhet shumë më shumë kohë për të vendosur nëse duan të martohen, mesatarisht duhen gati pesë vjet, që është një arsye tjetër pse ata martohen vonë.


6. Statistikat e divorcit

Në shumë vende, më shumë se 50 për qind e martesave përfundojnë me divorc. Njerëzit shtyjnë fëmijët sepse nuk janë të sigurt se mund të kalojnë një jetë me partnerin e tyre. Dhe kjo është një nga arsyet pse familjet moderne janë kaq të brishta. në të kaluarën, njerëzit duhej të kishin arsye shumë serioze për divorc, dhe sot situata është ndryshe.

7. Ekzistojnë një sërë llojesh të ndryshme marrëdhëniesh

Njerëzit kanë shumë alternativa të ngjashme me martesën siç është një marrëdhënie e hapur. Aplikacionet si Tinder e kanë thjeshtuar kërkimin për një partner, por pavarësisht këtyre lehtësive dhe lirisë, cilësia e marrëdhënieve është rritur, njerëzit afrohen me njëri-tjetrin shpejt, por edhe shpejt ngopen.

8. Ripërcaktimi i moshës madhore


Në të kaluarën, martesa konsiderohej hapi i parë për t’u bërë i rritur. Tani ky është hapi i fundit. Njerëzit shpenzojnë shumë kohë duke marrë parasysh të mirat dhe të këqijat dhe duan të jenë plotësisht të përgatitur përpara se të bëhen prindër. Pak njerëz janë të gatshëm të kenë fëmijë në një apartament me qira. Të rinjtë po përpiqen të paguajnë hipotekën e tyre përpara se të kenë një fëmijë, duke kursyer para për dado, çerdhe, shkolla, kolegje dhe të gjitha shpenzimet e tjera të mundshme. Zakonisht në kohën kur ata janë gati të paguajnë për të gjitha, njerëzit kanë kaluar moshën e mesme dhe pyesin veten nëse është tepër vonë për një fëmijë.

9. Instinkti prindëror joaktiv

Nataliteti nuk ndikohet vetëm nga situata aktuale ekonomike, por edhe nga përvoja e kaluar. Për shembull, të rinjtë amerikanë e mbajnë mend mirë se sa e vështirë ishte për prindërit e tyre t’i rrisnin. Ata e mbyllin telefonin dhe nuk duan të njëjtën përvojë që i pengon ata të kenë fëmijët e tyre.

10. Mungesa e mbështetjes

Të rinjtë në përgjithësi duan të jetojnë veçmas nga të moshuarit, dhe gjyshërit duan të jetojnë jetën e tyre dhe të shohin nipërit e mbesat e tyre vetëm gjatë pushimeve. Në familjet ku punojnë të dy prindërit, kjo mund të jetë një problem, ata duhet të kërkojnë një dado që kërkon shpenzime shtesë dhe besim se mund ta lini fëmijën me një të panjohur plotësisht. Përveç kësaj, lidhjet familjare nuk janë më aq të forta, kështu që askush nuk mund të jetë i sigurt se njëri prej partnerëve nuk do të largohet nga familja në asnjë moment.

Advertisement