Monedha europiane kap një tjetër rekord historik, sot këmbehet me 108.73 lekë

Euro e mbylli javën me një tjetër rënie të ndjeshme në kursin e këmbimit me lekun. Sipas kursit zyrtar të këmbimit të Bankës së Shqipërisë, monedha europiane u këmbye të premten me 108.73 lekë, në rënie me 0.67 krahasuar me një ditë më parë dhe me 1.89 pikë (ose 1.7%) që nga fillimi javës. Rënia e kursit të euros të euros krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë është zgjeruar më tej në 9.7%. Rënia e kursit të euros po thyen, ditë pas dite, rekorde të reja historike.

Sipas agjentëve të këmbimit, oferta e monedhës europiane këtë vit paraqitet shumë e lartë. Duke ndjekur tendencat e bilancit të pagesave dhe pritshmëritë e operatorëve, mund të supozohet se hyrjet valutore, sidomos të lidhura me turizmin, paraqiten edhe më të larta këtë vit. Fillimi i sezonit turistik besohet t’i ketë rritur edhe më shumë këto prurje, por bazuar në tendencat historike piku i hyrjeve valutore duhet ende të vijë deri në fillim të muajit gusht.

Për këtë arsye, është e pritshme që rënia e euros të vazhdojë dhe të prekë rekorde të reja për këtë vit. Këtë vit leku po shënon ritmet më të larta të mbiçmimit vjetor në kursin e këmbimit me euron. Përveç prurjeve valutore që besohet se do të jenë në nivelet më larta historike, paralelisht forcimi i lekut mund të jetë ndikuar edhe nga politika shtrënguese monetare dhe fiskale, që kanë ndikuar në ngadalësimin e rritjes së ofertës së monedhës vendase krahasuar me vitet e mëparshme.

Kjo situatë po favorizon gjithnjë e më shumë ato subjekte që kanë shpenzime në euro dhe të ardhura në lekë, ku përfshihen sidomos importuesit, qeveria shqiptare dhe huamarrësit e tjerë privatë. Forcimi i lekut në teori duhet t’i bëjë më të lira importet dhe të japë një efekt pozitiv në nxitjen e konsumit privat. Gjithashtu, leku më i fortë ul barrën e borxhit në monedhën europiane dhe lehtëson buxhetet nga shpenzimet për pagesën e kësteve të huave.

Megjithatë, gradualisht forcimi i lekut pritet të ketë një ndikim negativ në të ardhurat e buxhetit të shtetit, sidomos nga tatimet indirekte dhe kryesisht nga TVSH-ja.Në një këndvështrim të përgjithshëm, forcimi i monedhës vendase ka tendencën të ngushtojë deficitin e llogarisë korrente, duke qenë se ekonomia shqiptare ka një pozicion të jashtëm deficitar, pra, importon mallra dhe shërbime më shumë nga sa eksporton.

Por, ata që po vuajnë pasojat më të forta negative nga ky forcim i monedhës vendase janë eksportuesit. Forcimi i lekut po ndikon direkt në rënien e të ardhurave dhe në tkurrjen e marzheve të fitimit. Për bizneset turistike që të ardhurat i sigurojnë në euro, kryesisht për sektorin e hotelerisë, forcimi i lekut do të shuajë një pjesë të fitimeve nga rritja e numrit të turistëve të huaj. Në përgjithësi, një monedhë vendase më e fortë e bën pak konkurrues eksportin e mallrave dhe shërbimeve shqiptare për blerësit e huaj. /Monitor

Lajm i keq për ata që punojnë në shtet/ Pse rritja e pagave nuk do të aplikohet për muajin maj…

Pavarësisht miratimit në Kuvend, rritja e pagave për të gjitha kategoritë në administratën shtetërore nuk do të aplikohet për muajin maj, por do të kalojnë siç kanë qenë, para se të miratohej ligji i ri. Në një dalje për mediat, ministrja e Ekonomisë dhe Financave Delina Ibrahimaj sqaroi se kjo bëhet me qëllim deri në përgatitjen e plotë të dokumentacionit dhe për të mos shkaktuar vonesa në paga.

Miratuam tetë vendime të Këshillit të Ministrave por patën diskutime. Do të marrim pak më shumë kohë, duke qenë se janë mbi 200 institucione të administratës që preken nga këto vendime dhe mbi 130 mijë të punësuar, pagat e të cilëve u miratuan që në prill, zbardhja dhe aplikimi i vendimeve merr një kohë më të gjatë.

Kjo është dhe arsyeja pse për të qenë më koherentë dhe për të shkaktuar sa më pak vonesa në marrjen e pagave ne u kemi kërkuar të gjitha institucioneve buxhetore të përgatisin dokumentacionin e nevojshëm me qëllim që pagat e muajit Maj në fazën e parë të kalojnë siç ishin para se të hynte në fuqi reforma.

Duke marrë në konsideratë këtu që disa prej institucioneve në fakt titullarët e institucioneve që preken nga ligji i cili kaloi në Parlament mund të aplikoheshin pagat, ne vendosëm që pagat në tërësi të kalojnë siç kanë qenë në muajin Maj dhe ndërkohë ne me zbardhjen e vendimeve do instruktojmë për dokumentacionin e nevojshëm me qëllim që shtesat mbi pagë të aplikohen qoftë për muajin Prill qoftë për muajin maj”, deklaroi Ibrahimaj.

Lirohet nga burgu Saimir Tahiri, pjesën e mbetur të dënimit do ta kryejë në shtëpi…

Ish-ministri i Brendshëm, Saimir Tahiri ka lënë qelinë e burgut për të kryer pjesën tjetër të dënimit në shtëpi. Ish-ministrit Tahiri, të dënuar për shpërdorim detyre, i kanë mbetur edhe 1 vit e 7 muaj dhe 11 ditë për të kryer. Ai ishte dënuar nga GJKKO me 5 vite burg, por për shkak të gjykimit të shkurtuar konvertohet në 3 vite e 4 muaj burg.

Dhe në datën 4 shkurt 2022, Apeli i GJKKO la në fuqi këtë vendim, duke çuar në burg ish-ministrin. Por, Tahiri la sot (2 Maj) qelitë e burgut me vendim të gjyqtares së Gjykatës së Elbasanit,

Matilda Fetahu, pas një ekspertize mjekësore që përcaktonte se ai nuk mund të qëndronte më në burg. Gjithashtu ky vendim u bazua tek gjendja familjarëve të Tahirit, pas vdekjes së babait të ish-ministrit, si edhe për shkak të fëmijëve dhe nënës së sëmurë.