Dikur mollët e Korçës shkonin deri në Rusi, tani fermerët po i shkulin me rrënjë

 

Fshati Dvoran i Korçës është shumë i njohur për kultimin e mollës. Varieteti tradicional dhe më i njohur në këtë zonë është molla ‘starkinge’, e cila dikur shkonte deri në Rusi.Por vitet e fundit fermerët në këtë zonë janë varfëruar edhe më shumë, kjo pasi kostoja e prodhimit është rritur dhe nuk gjejnë treg për ta shitur prodhimin e tyre.

Në këtë zonë janë të shumtë fermerët që kanë shkulur sipërfaqe të konsiderueshme toke të mbjella me mollën ‘starkinge’.

Njëri prej fermerëve ka thënë:

Molla starkinge mbante kampion. Jo vetëm në Shqipëri, por në tërë botën. Shkonte edhe në Rusi. Po ç’ndodh këtu? Vijnë ilaçet skarco. Komplet skarco. Është mëkat. Unë kam shkulur 5 dynym ‘starkinge’.’’

Advertisement