Krijimtaria e Kristaq Sotirit ,emigrimi në Shtetet e Bashkuara dhe rikthimi në vendlindje !

 

Krijimtaria e Kristaq Sotirit (1883 -1970), ndër fotografët më të njohur shqiptar, mund të ndahet në dy periudha: emigrimi në Shtetet e Bashkuara dhe rikthimi në vendlindje.

Mësimet e para për fotografi i merr në Korçë nga i kunati, Kristo Sulidhi. Emigron në Amerikë në fillim të shekullit XX ku pas disa kohësh e praktikash në ateliere fotografike, arrin të punojë në studion e fotografit të famshëm, George Steckel.

Pasi perfeksionohet në teknikat e fotografimit, në vitin1922 çel në New York studion e tij (📷1).

Kthehet në Korçë për të vizituar familjen, por sëmundja e së ëmës e detyron të vendoset përherë aty. Hap “Sotir Studio”- që do bëhej më e famshmja në qytet- fondalet dhe brenditë e së cilës i realizoi miku i tij, piktori Vangjush Mio

(📷2)Foto nga Vangjush Mio, 1926, stampim origjinal i autorit

(📷3)Sotiri është fotografi i qytetit

Pa titull, pa vit i personaliteteve të kohës

(📷4)Tefta Tashko, soprano, 1936, stampim origjinal i autorit

(📷5) fotografi e banesës së fotografit),i ngjarjeve !

(📷6)Fabrika e alkoolit në Drenovë, pa vit

Duke ndërtuar kështu një arkivë nga e cila sot trashëgohen rreth 14.000 negativë dhe 1.700 stampime origjinale, që përbëjnë bazën e punës së mjeshtrit.

©📷 Familja Sotiri

Advertisement