Nga 1 shkurti zbatohet harta e re, ja sa gjykata do të ketë Shqipëria…

Nga 1 shkurti do të hyjë në fuqi zbatimi i hartës së re gjyqësore. Këshilli i Lartë Gjyqsorë u mblodh të enjten për të përcaktuar edhe oganikën e Gjykatës të vetme të Apelit që do të jetë në Tiranë. Në përfundim të mbledhjes KLGJ vendosi të mbajë të njëjtin numër gjyqtarësh apeli në organikë, 78 të tillë, duke i përqëndruar të gjithë në kryeqytet.

Sipas KLGJ, me këtë numër në përbërje llogaritet që secili prej tyre të shqyrtojë mesatarisht 217 dosje në rang vendi. Megjithatë, një nga arsyet e ndryshimit të hartës gjyqësore ishte fakti se vakancat në Apel nuk plotësoheshin, por as ky vendim i KLGJ duket se nuk e zgjidh këtë problem.


Pasi numri i togave të zeza në detyrë në gjykatat e Apelit është shumë më i vogël, se 78. Aktualisht Gjykata e Apelit në Tiranë ka vetëm 12 gjyqtarë, nga 31 që duhet të kishte. Vetëm në këtë institucion janë në pritje të shqyrtimit rreth 20 mijë dosje. Por më shkrirjen e gjykatave të tjera të Apelit në rrethe, kolapsi pritet të rritet akoma dhe më shumë.

Harta e re gjyqësore do të funksionojë me 16 gjykata në total, 12 të Shkallës së Parë, 1 Gjykatë Apeli dhe 2 gjykata Administrative. KLGJ shkriu 18 gjykata, duke reduktuar gjykatat e Apelit në një të vetme në Tiranë, duke hequr pesë gjykatat Administrative që do jenë në vetëm dy, një në kryeqytet dhe një në qytetin e Lushnjes dhe duke lënë vetëm 13 gjykata të Shkallës së Parë nga 22 që ishin.

Kundër saj dolën Shoqatat e Avokatëve në rrethe, të cilët për disa javë bojkotuan seancat gjyqësore./ Ora News

Për t’u bërë pjesë e grupit "KorcaBlog.com" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.