22 Korrik 2022, Dita Botërore e Trurit

Nga Eda Harizi

Fushata ne kete vit nga Federata Boterore e Neurologjise eshte bazuar ne sloganin: “Shendeti i trurit per te gjithe”. Kush humbet shendetin e trurit nga semundjet neurologjike humbet mundesine per te patur nje jete te shendetshme mendore por edhe fizike si dhe ate sociale (Who has lost his mind has lost his life). Fushata e Federates Boterore te Neurologjise (WFN) ne kete dite jep disa mesazhe te rendesishme per te gjithe boten, per stafet mjeksore por dhe per gjithe popullaten.

Dita Botërore e Trurit (WBD) 2022 i kushtohet temës “Shëndeti i trurit për të gjithë”, pasi truri ynë vazhdon të sfidohet nga pandemitë, luftërat, ndryshimet klimatike dhe një mori çrregullimesh që ndikojnë në ekzistencën njerëzore në nivel global.

Truri përbëhet nga shumë miliarda fije nervore te quajtura neurone te lidhura mes tyre nepermjet sinapseve nervore. Kjo gjatesi e te gjitha lidhjeve nervore është e barabartë me udhëtimin rreth tokës katër herë radhazi! Mendohet se ka rreth njëqind miliardë neurone brenda trurit të njeriut.


Ekzistojnë rreth dhjetë trilion lidhje midis këtyre neuroneve që na ndihmojnë të lexojmë, shkruajmë, shikojmë, mësojmë, planifikojmë, mendojmë, ndjejmë, lëvizim dhe zgjidhim problemet çdo ditë. WBD 2022 i kushtohet temës “Shëndeti i trurit për të gjithë”. Fushata WBD 2022 do të fokusohet në këto pesë mesazhe kryesore globalisht: Ndërgjegjësimi: Shëndeti i trurit është jetik për mirëqenien mendore, sociale dhe fizike Parandalimi: Shumë sëmundje të trurit janë të parandalueshme

Avokim: Kërkohen përpjekje globale për shëndetin optimal të trurit

Arsimi: Edukimi për të gjithë është çelësi për shëndetin e trurit

Qasja: Qasja e barabartë në burime, trajtim dhe rehabilitim është thelbësore për shëndetin e trurit

Për t’u bërë pjesë e grupit "KorcaBlog.com" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

Na ndiqni: